Aşezare geografică a localităţii :

         Comuna Şirineasa se afla în partea de est a judeţului Vâlcea, pe paralela 450   latitudine nordica si 240 longitudine est Greenwich. Se afla la o distanta de 27 km. fata de oraşul Râmnicu Vâlcea.

         Are o altitudine de 2600 deasupra nivelului marii si se învecinează la est cu comuna Băbeni si Ioneşti, la vest cu comuna Popeşti, la nord cu comuna Băbeni si la sud  comuna Pesceana si Scundu.

         Comuna este alcătuită din 5 (cinci) sate : Şirineasa, Ciorăşti, Slăviteşti, Aricioaia şi Valea Alunişului.

         Centrul comunei este format din satele Ciorăşti şi Şirineasa care sunt străbătute de drumul judeţean Râmnicu Vâlcea – Slăviteşti – Popeşti - Oteşani. Satele Slăviteşti, Aricioaia si Valea Alunişului rămân răzleţe şi sunt traversate de drumuri comunale pietruite cu excepţia  drumului comunal 122 care este în mare parte asfaltat.

 

         Configuraţia terenului a forţat pe locuitori să i se adapteze, iar comuna se prezintă mai mult lungă ( 9Km.) pe valea râului Luncavăţ, care-şi mână apele între doua sisteme diferite de dealuri. Satele sunt aşezate de o parte şi de alta a râului Luncavăţ, mai precis pe câmpia formata de acest râu pe o adâncime de 1 Km.