Câteva obiceiuri care încă se mai întâlnesc in satele din comuna Şirineasa cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Crăciunului sunt obiceiuri frumoase care coboară din străfundul veacurilor la casele creştinilor. Întâlnim obiceiuri ca: sorcova, steaua, pluguşorul etc.

         Alte tradiţii întâlnite in comuna Şirineasa sunt: fagul de la porţi de Sf. Gheorghe; ramurile de salcie aduse de la biserica in ziua de Florii; ramurile de tei de la Rusalii; Gurbanele; udatul la nunta;căluşul; datul de grinda; ouăle roşii de Paşti etc.

         „Gurbanele”, este o sărbătoare moştenită din timpul dacilor, păstrata doar de unii localnici ai satului Sirineasa şi consta in  sacrificări de miei  de culoare alba care semnifica mântuirea de păcate şi însănătoşirea celor bolnavi. Gurbanele se fac la marginea unei păduri  iar resturile de la masa se îngroapă acolo, deoarece daca acestea sunt aduse acasă aduc numai necazuri şi pagube.

         „ Căluşul” – este un joc moştenit din străbuni, care are loc de sărbătoarea rusaliilor. Ansamblul este compus dintr-un vătaf care comanda jocul, 9-10 jucători, stegarul( purtătorul de steag) şi in final alt personaj este mutul. Mutul poarta o masca  cu mustăţi şi barba  atârnând pe fata. El poarta peste costumaţie un brâu roşu. In timpul jocului acest personaj nu are voie sa vorbească.